Har du vært på sykehus eller i kontakt med helsetjeneste utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene?

Dersom du skal til poliklinisk time eller legges inn på sykehus og du i løpet av siste 12 måneder har vært innlagt på sykehus/helseinstitusjon eller fått omfattende undersøkelser eller behandling utenfor Norden, må det gjennomføres endel tester for å unngå smitte på sykehuset.

Ta kontakt med fastlegen for å teste deg.

MRSA - også kalt gule stafylokokker

MRSA er gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot en gruppe antibiotika. Bakteriene finnes ofte på hud og slimhinner uten å gi infeksjon.

Hvis du er henvist til poliklinisk behandling vil du i Innkallingsbrevet, bli bedt om å utføre disse prøvene hos fastlege, slik at svaret er ferdig før du møter opp til poliklinisk time.

Hvordan spres MRSA?
MRSA-bakterier spres lett innenfor sykehus. Smitteoverføring skjer som oftest via kontakt. Dette betyr at smitten blir overført direkte via urene hender eller at en smittet pasient har "lagt igjen" bakterier på døde gjenstander som vask, toalett, dørhandtak, kaffemaskin eller lignende. Det er derfor viktig at du er nøye med å vaske hendene.
Risikoen for å bli smittet av MRSA er større på sykehus i land utenfor Norden der MRSA er mer vanlig.

Hvem risikerer å bli smittet med MRSA?
Det er spesielt stor risiko for å bli smittet hvis du har eksem eller annen hudsykdom, sår eller fremmedlegemer som for eksempel urinkateter, eller hvis du på grunn av sykdom eller medisiner har nedsatt immunforsvar.

Hvordan kan vi unngå smittespredning innenfor sykehus?
Tiltakene på sykehus er strenge for å hindre smitteoverføring til andre pasienter.

Ved sykehusinnleggelse vil det bli satt i verk noen ekstra tiltak. Har du en bekreftet eller mistenkt MRSA får du enerom med eget bad for å hindre spredning til andre pasienter. Personalet vil bruke beskyttelsesutstyr som hansker, frakk og munnbind. Det er viktig at alle utfører håndhygiene når de kommer inn på rommet ditt og når de forlater det. Du må oppholde deg på rommet ditt under oppholdet.

Ved poliklinisk besøk blir timen lagt mot slutten av dagen, og du blir henvist direkte inn på konsultasjonsrommet/undersøkelsesrommet, eventuelt vente på stol utenfor. Personalet vil bruke beskyttelsesutstyr ved undersøkelse. Det viktig at man er nøye med håndhygiene før man skal inn på poliklinikken og mens man er der. Hvis man er forkjølet, er det viktig med riktig nysehygiene.

ESBL og VRE

ESBL er enzymer som produseres av noen typer bakterier og gjør dem motstandsdyktige mot en gruppe antibiotika. Bakteriene finnes oftest i tarmen uten å forårsake infeksjon.

VRE er en tarmbakterie som er motstandsdyktig mot mange ulike typer antibiotika.

Bakterien spres ved kontaktsmitte. Dette betyr at smitten blir overført direkte via urene hender eller at en smittet pasient har "lagt igjen" bakterien på overflater som vask, toalett, dørhandtak, kaffemaskin og lignende.

Ved god håndhygiene forebygger du spredning av både ESBL og andre bakterier.

Hvordan kan vi unngå smittespredning innenfor sykehus?

Ved innleggelse i sykehus vil du bli smitteisolert på enerom med eget toalett og bad. Du vil ikke ha mulighet til å gå fritt rundt i avdelingen. Helsepersonell vil  bruke beskyttelsesutstyr som smittefrakk og hansker når de er inne hos deg.
Ved polikliniske besøk er det viktig at man er nøye med håndhygienen før man skal inn på poliklinikken og mens man er der. Hvis man må bruke toalettet er det fint om du gir beskjed til behandler slik at det kan iverksettes noen tiltak etter bruk. Behandler må i noen tilfeller ikle seg beskyttelsesutstyr.

​Husk god håndhygiene!

Ved god håndhygiene forebygger du spredning av resistente bakterier.

Hvorfor?

• Håndhygiene hindrer overføring av smitte.
  • Det reduserer egen og andres risiko for å få en infeksjon.

Når?

• Før du spiser eller håndterer mat
  • Etter du har berørt bandasjer, bleier, kateter eller lignende
  • Etter du har vært på toalettet
  • Etter at du har hostet, nyst i hendene, eller pusset nesen

Hvordan?

• Håndvask med såpe og vann er det beste alternativet etter toalettbesøk eller dersom hendene er synlig skitne. Bruk flytende såpe.
  • På rene hender kan du også benytte hånddesinfeksjon
Fant du det du lette etter?