Diagnose
Grønn stær (glaukom)
Grønn stær (glaukom) er en kronisk, livslang øyesykdom som er mest vanlig hos voksne over 60 år, men som kan opptre i alle aldre. En sjelden gang kan sykdommen også være medfødt. Glaukom fører til at synsnerven fra øyet til hjernen blir skadet og dette gir utfall i synsfeltet.Introduksjon
Høyt øyetrykk er en risikofaktor for utvikling av grønn stær, og øyetrykket er det vanligste utgangspunktet for behandling. Det er individuelt hvor høyt øyetrykk synsnerven tåler før den tar skade. I noen tilfeller kan grønn stær utvikles selv om øyetrykket er innenfor normalområdet, såkalt normaltrykksglaukom.
Henvisning og vurdering
Fastlegene kan henvise pasienter med mistanke om grønn stær til videre utredning i spesialisthelsetjenesten og kan da henvise til avtalespesialister i øyesykdommer. Dersom nødvendig henviser øyelegene videre til behandling ved øyeavdelingen på Betanien Hospital.
Dersom den grønne stæren ikke lenger lar seg regulere tilfredsstillende, vil øyelegen henvise til sykehusavdeling for utredning med tanke på laserbehandling eller evt. operasjon. Universitetsklinikkene er tredjelinjetjeneste og skal primært ikke utrede eller følge opp pasienter med velregulert grønn stær.
Utredning
Som regel møter du til en forundersøkelse ved øyeavdelingen der du skal behandles. Da gjøres flere tilleggsundersøkelser av øynene slik at det blir gjort opp status og blir avgjort om det er operasjonsindikasjon. Da vil du også få informasjon om hva slags operasjon som det planlegges å utføre.
Behandling
Øyendråper
Glaukom blir vanligvis behandlet med øyendråper, enten en eller flere dråper som må dryppes regelmessig hver dag. Noen typer grønn stær kan behandles med laser, men dette gjelder ikke alle. Laserbehandlinga kan være i steden for eller som supplement til dråpebehandling.
Operasjon
Dersom sykdommen blir forverret på tross av øyendråper og eventuell gjennomført laserbehandling, vil det kunne være aktuelt med operasjon.
Som regel møter du til en forundersøkelse ved øyeavdelingen der du skal opereres. Da gjøres flere tilleggsundersøkelser av øynene slik at det blir gjort opp status og blir avgjort om det er operasjonsindikasjon. Da vil du også få informasjon om hva slags operasjon som det planlegges å utføre.
Det dreier seg oftest om filtrerende kirurgi. Det betyr at det blir laget en alternativ drenasjevei for å lede væsken ut av øyet (trabekulektomi, stålventil eller tube) og på denne måten senke øyetrykket.
Noen ganger er det stor risiko for at operasjonen med den nye filtrasjonsvegen skal gro igjen på sikt. Derfor bruker mange et medikament lokalt på øyet for å hindre at det skal gro så godt (medikamentet som brukes er en lokal cellegift eller en anti-vekstfaktor). Om dette skal brukes på ditt øye under operasjonen, vil du bli informert om dette før inngrepet.
Operasjon for grønn stær blir gjort i lokalbedøvelse med en kombinasjon av bedøvende dråper og en mindre, sprøytebedøvelse. Dette vil si at du er våken og kan snakke med operasjonspersonalet underveis. Operasjonen tar ca. 1 time.
Formålet med operasjon er at øyetrykket skal senkes for å forhindre ytterligere skade. Operasjonen gjør deg ikke frisk, og du vil trenge regelmessig oppfølging resten av livet.
Vær oppmerksom
Alle kirurgiske inngrep er forbundet med risiko, dette gjelder også operasjon for grønn stær. Alvorlige komplikasjoner er heldigvis sjeldne.
De vanligste komplikasjonene er:
Utvikling av grå stær (katarakt). Det er kjent at operasjon for grønn stær kan framskynde utviklingen av grå stær. Dersom det blir utviklet grå stær med innvirkning på synet, kan du få effektiv behandling i form av grå stær-operasjon.
Bløding. Mindre blødinger i fremre del av øyet er ikke uvanlig. Blødingen vil ha forbigående innvirkning på synet, men er ellers stort sett uten betydning for det endelige resultatet.
Betennelse. Det vil alltid være lett grad av betennelse (inflammasjon) i et nyoperert øye. Øyet kan derfor være litt ømt de første dagene. Alvorlig bakterieinfeksjon er svært sjeldent, men kan være truende for synet.
Svekkelse av sentralsynet som komplikasjon til operasjonen er sjeldent, men kan skje ved langtkommen grønn stær eller ved uønsket langvarig lavt trykk. Om svekket syn skyldes svært lavt trykk, vil vi kunne gjennomføre alternative behandlingsmetoder for dette
Kontakt
Betanien hospital
Øyeavdelingen
Oppmøtested
Avdelingen holder til i 2. etasje.
Betanien hospital
Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6
Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien