Diagnose

Hallux rigidus

Hallux rigidus (stiv stortå) skyldes vanligvis artrose (slitasje) og beinpåleiringer i stortåens grunnledd. Pasienter som blir operert for dette har redusert bevegelighet og smerter. Hensikten med operasjonen er å fjerne forkalkninger langs kanten på leddet (cheilectomi) eller stive av stortåens grunnledd (artrodese).

Henvisning og vurdering

Lege henviser til spesialisthelsetjenesten for vurdering.

Utredning

Hjelpemidler

Du vil trenge krykker etter operasjonen. Disse må du ta med når du møter opp på sykehuset.
Ta også med en stor sko/tøffel, sokk, oppklipt joggesko eller gipssko.

Krykker og gipssko kan kjøpes i noen apotek og butikker som fører hjelpemidler, eller lånes på hjelpemiddellager i din kommune.

Krykkegang

Øv deg gjerne på forhånd.

Hva skjer operasjonsdagen

Du må være forberedt på at det kan bli noe ventetid før og etter operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, musikk eller lignende.

Ved oppmøte blir du tatt imot av sykepleier. Operasjonsområdet blir barbert dersom det er behov for det. Du vil få snakke med kirurgen som skal operere deg og med anestesilegen som vil drøfte hvilken bedøvelse som er aktuell for deg.

 

 

Behandling

Operasjonen blir vanligvis utført med ankelblokade, dette innebærer at det blir satt lokalbedøvelse omkring en nerve på innsiden av ankelen og på fotryggen.

Dersom problemet med stortåen i hovedsak er stivhet og smerter når leddet beveges til ytterstilling kan det være tilstrekkelig å fjerne forkalkninger langs kanten på stortåens grunnledd (cheilectomi). Dette vil bedre både bevegelighet og smerter. Dersom det i tillegg er store artroseforandringer med nedslitt brusk i leddet kan det være nødvendig å utføre avstivning (artrodese).

Etter cheilectomi blir det lagt en tykk bandasje på forfoten og stortåen.
Ved artrose (avstiving) i stortåens grunnledd blir leddet fiksert med pinner og/eller skruer. Forfoten og stortåen blir gipset.

Oppfølging

Du blir på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det. Deretter vil du få  tilbud om mat og drikke, og får informasjon fra sykepleier og kirurg før hjemreise.

Dersom det er aktuelt vil du få med deg operasjonsbeskrivelse, sykmelding, e-resept og/eller smertestillende medisiner.

Når du har kommet hjem

Smerter

Etter operasjonen er det normalt å ha smerter. De første dagene etter operasjonen skal du derfor ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Det kan være behov for å kombinere ulike smertestillende preparater. Nedtrapping gjøres etter hvert som smertene avtar.
Sørg for å ha paracetamol hjemme etter operasjonen.

Aktivitet

Sitt eller ligg for det meste med benet høyt (i hjertehøyde) de første dagene. Dette hindrer hevelse, blødning og lindrer smerte.

Vi anbefaler at du beveger ankel, kne og hofte.

Øk aktiviteten gradvis. Etter cheilectomi kan du belaste når smertene tillater det. Etter artrodese skal du bruke krykker i 6 uker, men hælen kan belastes.

Hold foten høyt når du er i hvile og bygg opp med puter under benet om natten.

Sting

Stingene fjernes hos fastlege eller på poliklinikken ved sykehuset, dette avtales før hjemreise. Dersom du har tråd som løses opp av seg selv vil du få beskjed om dette.

Dusj

Du kan dusje etter operasjonen, men må dekke til den opererte foten slik at gipsen/bandasjen ikke blir våt.
Du kan eventuelt bruke gips-/dusjpose som kan kjøpes på apoteket.

Gips/bandasje

Dersom du har gips og denne blir gjennomtrukket med blod må du ta kontakt med sykehuset, kirurgisk poliklinikk.

Dersom du har bandasje og denne er tørr kan den sitte på til stingene fjernes, etter 2 uker. Blir bandasjen gjennomtrukket med blod eller løsner må du skifte den hjemme.

Bandasjeskift

  • Vask hendene grundig
  • Fjern den gamle bandasjen ved å ta tak i hjørnet og dra den forsiktig av
  • Du skal ikke ta på såret, rense det eller forsøke å fjerne gamle blodrester
  • Legg umiddelbart på ny bandasje uten å berøre den delen av bandasjen som skal i kontakt med såret

De første dagene etter operasjonen kan det opererte benet hovne opp og føre til at gipsen/bandasjen blir for stram. Se observasjoner under:

Observasjoner ved fotoperasjon

Du må sjekke at tærne er godt sirkulert, det vil si at de ikke blir:

  • Misfarget  (blå eller grå)
  • Numne, kalde eller bleke

Tiltak
Dersom det ikke hjelper å holde det opererte området høyt, ta kontakt med sykehuset.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Ofte tar det flere uker før du kan kjøre igjen. Du kan heller ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner og har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.

Sykmelding

Sykmeldingsperioden vil variere ut fra arbeidssituasjon og din individuelle situasjon. Eventuell forlengelse av sykmelding gjøres hos fastlege.

Oppfølging

Etter cheilectomi blir huden lukket med sting som løser seg opp selv og kontroll blir vanligvis ikke avtalt. Etter artrodese avtales kontroll hos ortoped etter 6 eller 8 uker. Det blir tatt røntgenbilde og gipsen blir fjernet. Dato og tid for kontrolltime utleveres før hjemreise eller ettersendes i posten.

Feber

De første dagene etter operasjonen kan du få en lett temperaturstigning. Dette er normalt, men ta kontakt med sykehuset dersom du har vedvarende feber over 38 – 38,5° etter operasjonen.

Kontakt

Betanien hospital Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.

Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje. 

En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

Betaling gjøres i ekspedisjonen i 2.etasje.

Som pasient må du betale egenandel, opp til frikortgrensen, for konsultasjon/behandling og ved røntgenundersøkelse.

Med frikort slipper du å betale egenandel i inneværende kalenderår. Det kan også påløpe et ekstra fast gebyr for materiell.

Dersom du blir syk, og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Les mer om egenandeler og frikort her

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. Blomster er ikke tillatt i sengeposten.

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.

Les mer om fotografering og filming

Antibiotikaresistente bakterier

Du må gi beskjed til hospitalet om du tidligere har hatt antibiotika resistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL). Dersom du har arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på sykehus eller legevakt utenfor Norden de siste 12 månedene, må du be fastlegen din teste deg for disse bakteriene. Fastlegen sender svaret videre til oss.

Les mer om MRSA her  MRSA informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om VRE her     VRE informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om ESBL her   ESBL informasjonsbrosjyre.pdf

​Kafeen er betjent fra kl. 08:30-14:00, utenom dette tidspunktet er det selvbetjening. Her kan du kjøpe rundstykker med pålegg, diverse drikke, snacks og yoghurt-produkter.

Kafeen er tilgjengelig for både pasienter og pårørende.

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​

Utskrift på papir

Dersom du ønsker utskrift på papir må du sende inn skjema til:

Betanien Hospital
Bj. Bjørnsonsgt 6
3722 Skien
Anmodning om journalkopi fr​a Betanien Hospital.pdf​​

​Betanien Hospital er et røykfritt sykehus - røyking er ikke tillatt. Dette gjelder også området rett utenfor hovedinngangen.

​Vi tilbyr gratis trådløst nettverk. Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Les mer om pålogging her

​Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset.
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager.