HELSENORGE

Hengende øyelokk

Hengende øyelokk er en tilstand der det øvre øyelokket henger ned. Tilstanden kan skyldes slapphet i huden (dermato blepharochalasis) eller svakhet/nerveskade i øyelokkmuskelen (ptose).  Dersom øyelokket henger så mye at det blir vanskelig å se, kan det bli aktuelt å operere.

Innledning

Slapphet i huden (dermato blepharochalasis) er den vanligste årsaken til hengende øyelokk, og noe de fleste får med alderen. For de fleste er tilstanden kun av kosmetisk betydning, og vil ikke bli operert av det offentlige. For et fåtall finnes det medisinsk indikasjon for operasjon, for eksempel dersom øyelokket henger så mye ned at det påvirker synet.

Ptose kan være forårsaket av et antall faktorer som rammer øyelokkets muskler eller nerver. Noen kan være født med svakere øyemuskler og kan utvikle ptose i ung alder. Med årene, og ved eventuell skade, kan løftemusklene i øvre øyelokk svekkes.

Henvisning og vurdering

Det er fastlege, optiker og privatpraktiserende øyelege som kan henvise deg til Øyeavdelingen for utredning og behandling av hengende øyelokk. Henvisningen prioriteres av øyelege, som vurderer om du får tilbud om behandling på sykehuset eller ikke.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

For at pasienten skal få raskest og best mulig behandling er det viktig at fastlege, optiker eller privatpraktiserende øyelege gjør nødvendige undersøkelser, og sender oss den informasjonen vi trenger om pasienten.

Henvisning ved hengende øyelokk skal inneholde informasjon om

  • visus
  • hvor lenge pasienten har hatt nedsatt syn
  • hurtig eller langsom synsnedsetting
  • trykk
  • andre sykdommer

Utredning

På Øyeavdelingen vil du bli mottatt av en sykepleier, som vil foreta aktuelle forundersøkelser.

Les mer om Måling av syn med autorefraktor

Måling av syn med autorefraktor

Undersøkelsen foregår ved hjelp av en maskin som kalles autorefraktor. Den måler hvor godt du ser på avstand med og uten korreksjon, og om du er langsynt, nærsynt og/eller har skjeve hornhinner.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Foto: St.Olavs hospital

    Når du ser inn i autorefraktoren vil du se flere linjer med tall og bokstaver. De øverste tegnene er størst, og blir mindre for hver linje nedover.

    Vi starter med å be deg lese fra toppen, først de største tallene og bokstavene, og deretter blir tallene og bokstavene blir mindre for hver linje du leser. Når tegnene er så små at du ikke klarer å se dem lenger, måler autorefraktoren hvilken korreksjon øynene dine behøver. Deretter justerer vi autorefraktoren slik at synet ditt korrigeres med den styrken du trenger, og ber deg lese tall og bokstaver for eventuell synsgevinst på nytt.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men krever litt konsentrasjon.

    Undersøkelsen tar ca. 5 minutter.

  3. Etter

    Legen informerer deg om resultatet av testen straks du er ferdig.

Gå til Måling av syn med autorefraktor

Avdeling
Øyeavdelingen
Les mer om Trykkmåling av øye

Trykkmåling av øye

For at kuleformen på øyet skal opprettholdes må det være et visst overtrykk i øyet. Dette trykket må ikke være for høyt da det kan skade synsnerven og føre til dårlig syn.

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Du skal sitte og feste blikket på et punkt. For at det skal bli riktige målinger skal du puste normalt og å holde øynene åpne.

    Målingene kan kjennes som en svak berøring.

    Vi regner ut et gjennomsnittstrykk, som kan leses av på måleapparatet.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men det kan svi litt på øynene når de holdes åpne i noen sekunder.

    Undersøkelsen varer i cirka 1 minutt.

  3. Etter

    Vi sender resultatet av testen lege, som vil informere deg videre.

Gå til Trykkmåling av øye

Avdeling
Øyeavdelingen

Etter dette vil du bli undersøkt av en øyelege. Legen vil undersøke øynene dine for å finne årsaken til nedsunket øyelokk og hva som er best behandling for deg. Undersøkelsen medfører ikke ubehag.

Behandling

Les mer om Kuldebrille

Kuldebrille

Ved øyeoperasjoner kan det oppstå små blødninger. Dersom disse småblødningene går ut i vevet, blir det hevelse og blåfarge rundt øynene. Dette er ikke farlig, men kan kjennes ubehagelig. For å minske dette ubehaget behandler vi med kuldebrille. Disse brillene er laget i myk plast og er fylt med en flytende masse som stivner når de legges i fryseren.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelse før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Du får ligge i en god stol mens behandlingen pågår. Begge øynene dine blir dekket med en myk gasklut slik at det ikke skal bli ubehagelig kaldt på huden. Kuldebrillen festes med en borrelås på baksiden av hodet. Du får et teppe rundt deg slik at du ikke blir nedkjølt i kroppen.

    Denne behandlingen er ikke smertefull, men det kan kjennes kaldt på huden rundt øynene. Under behandlingen ser du ikke noe da kuldebrillen dekker begge øynene. For noen kan dette oppleves litt ubehagelig, men vi er sammen med deg hele tiden mens behandlingen foregår.

  3. Etter

    Etter behandlingen med kuldebrille kan du reise hjem.

Gå til Kuldebrille

Avdeling
Øyeavdelingen

 

Oppfølging

Du vil få timeavtale om kontroll og fjerning av sting på operasjonsdagen.

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?