Hofteproteseoperasjon

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.

​Samvalg

Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du ​verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.


Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no. 

Henvisningen skal inneholde

  • navn og fødselsdato
  • vekt og høyde (dersom mulig operasjonskandidat)
  • akutt skade eller snikende debut
  • symptomer og varighet
  • detaljert angivelse av smerter: lokalisering, utstrålende og eventuelle smerter andre steder
  • eventuelle svikt, låsninger, tidligere operasjoner
  • funn ved klinisk undersøkelse:
  • eventuelt bevegelsesutslag, hevelse, stabilitet sidebånd, kraft, nerveutfall
  • bildediagnostikk:
    • resultat av bildediagnostikk (når og hvor det er utført)
    • røntgen hofte
    • det er ikke nødvendig med MR ved mistanke om artrose
    • indikasjon for MR: bløtdelslesjoner og/eller tumor i ben eller bløtdeler
  • behandling som er utført og effekt av denne (for eksempel fysioterapi)
  • ønsker pasienten operativt tilbud om det er aktuelt?
  • yrke og sykemeldingsstatus
  • faste medikamenter
  • andre sykdommer
  • behov for tolk

Før

Poliklinisk time / utredning

På poliklinikken vil du gjennomgå en grundig klinisk undersøkelse. Ortopeden vurderer behov for tilleggsundersøkelser som for eksempel røntgen. Basert på funn i undersøkelse og samtale vil dere bli enige om videre behandlingsplan.

Dersom du anbefales operasjon vil du samme dag få en samtale med anestesilege. I tiden frem mot operasjon, er det en fordel at du fortsetter behandling hos fysioterapeut eller gjør øvelser på egenhånd. Formålet med behandlingen er å hindre/minimere stivhet i leddet, redusere smerte og forberede deg til operasjon og trening du må gjøre etterpå.

Proteseseminar

I forkant av din operasjon vil du bli innkalt til proteseseminar/ forundersøkelse. Proteseseminaret holdes av ortoped, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut. Denne dagen gjøres en del forberedelser til operasjonen.
Du får informasjon om behandlingen og tiden før og etter operasjonen. Sett av hele dagen. Ta gjerne med lesestoff.

Det blir servert lunsj ca kl 11.

Hensikten med proteseseminaret er at du skal få økt kunnskap om behandlingen og oppleve fellesskap med andre som skal opereres. Din kunnskap, egeninnsats og motivasjon er viktig for å oppnå et godt resultat.

Vær nøye med kroppsvask

Du må dusje og vaske håret med Hibiscrub (desinfiserende såpe) kvelden før operasjon og på morgenen før du kommer til oss. Unngå å få Hibiscrub i øyne og ører.  Hibiscrub fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer eller sminke. Du kan heller ikke ha på deg smykker, piercing, neglelakk eller kunstige negler. Neglene må være kortklipte.

Husk rene klær og rent sengetøy. 

Faste og medisiner

Du må møte fastende, dvs ikke spise, drikke, røyke, snuse eller bruke tyggegummi / pastiller fra midnatt. Du skal ikke ta dine faste medisiner hjemme, men vente med til du er tatt i mot på avdelingen og det er avklart med sykepleier.  Ta med deg dine faste medisiner i orginalemballasje samt oppdatert medisinliste ( denne kan du få av din fastlege).

Viktig informasjon

Hvis du før operasjonen har tegn på infeksjon, sår eller utslett i huden, influensasymptomer, forkjølelse eller sår hals må du ta kontakt med oss.

Ta også kontakt med oss dersom du har en planlagt, pågående eller nylig gjennomført tannbehandling da dette i noen tilfeller kan ha betydning for operasjonen.

Under

Ved hofteoperasjoner blir bedøvelsen i de aller fleste tilfellene gi i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse, og du vil da kunne være våken. Av og til velges narkose i stedet i samråd med anestesilegen, og du vil da være bevisstløs under inngrepet. 

En anestesisykepleier sitter ved deg under hele operasjonen. Han eller hun er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte, men du vil merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre bankelyder og andre lyder fra kirurgens arbeid.

Du kan høre på musikk under operasjonen dersom du ønsker dette. Ta med den musikken du ønsker å høre på. Dersom du heller vil sove litt kan du få avslappende medisiner.

Operasjonen blir utført under strenge hygieniske forhold. Hofteoperasjoner blir i dag gjort enten i sideleie eller ryggleie. Kirurgen åpner hofteleddet med et snitt ved hoften. Leddhodet fjernes etter at lårhalsen er kuttet. Denne delen blir erstattet av en protese i rustfritt stål eller titanlegering. Hofteskålen blir erstattet med en plastskål eller titanskål. 

Protesene finnes i flere størrelser og ortopeden velger den som passer best for deg. De sementfrie komponentene blir banket på plass. Protesen gror så fast til beinet i løpet av uker eller måneder. Noen proteser blir festet med beinsement som blandes og tørker i løpet av få minutt. 

Etter at leddhodet er montert på, blir hofteprotesen satt i ledd. Kirurgen sjekker beinlengden og at hoften er stabil ved vanlige bevegelser slik at den ikke seinere «går ut av ledd». 

Operasjonstid for hofteproteser varierer noe, men ligger vanligvis på rundt 90 minutter.


g_8a039c56_cc7d_4cf1_ae3e_3e75e9f12313

Etter

Smerter

Den første tiden etter operasjonen oppstår det naturlig nok en del smerter rundt den opererte hoften. Smertene lindres med medisiner, og disse skal tas med jevne mellomrom og til avtalte tider. Du skal ikke vente til du kjenner økte smerter før du tar smertestillende. Dette for å unngå såkalte smertetopper. Erfaring viser at det tar lengre tid å få redusert smertene igjen når slike perioder oppstår. Har du mye smerter til tross for at du tar de medisinene du er bedt om, er det viktig at du sier ifra til personalet. Da kan du få andre medisiner i tillegg.

Start gjenopptreningen

Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.

Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset.

Det er forventet hjemreise 2 dager etter operasjonen.

Dersom du har behov for rehabiliteringsopphold må du søke om dette selv i forkant av innleggelsen.

Linker til noen opptreningssenter som tilbyr rehabiliteringsopphold:

Godthaab

Vikersund Bad

Unicare

Sørlandet Rehabiliteringssenter

Vær oppmerksom

Tegn til infeksjon er vedvarende siving fra såret, du utvikler feber, økende smerter, væsking fra operasjonssåret eller rødhet rundt operasjonssåret. Ta kontakt med avdelingen umiddelbart om du mistenker infeksjon.

                                         
                                               

Sårinfeksjon er en sjelden komplikasjon etter operasjon.

Ta kontakt med Betanien Hospital ved Ortopedisk avdeling dersom du opplever noen av følgende symptomer:

  • Rødhet eller væsking fra operasjonssåret
  • Økende Smerter
  • Feber
  • Frostanfall

Kontakt

Betanien hospital Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.

Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje. 

En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager. 

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​