Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, Dekompresjon av nervus medianus

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom gir nummenhet eller bortdovning (parestesier) i hånd og fingre, ofte sammen med smerter og redusert kraft. Det kommer av at medianusnerven, som går sammen med bøyesenene til fingrene i en felles tunnel, kommer i klem.

Karpaltunnelsyndrom er kjenneteikna av nummenheit eller smerter i handleddet og i tre fingrar. Det finst behandlingar som kan hjelpe, og som forhindrar at det oppstår kronisk skade.

Karpaltunnelen er ein smal kanal mellom knoklane inne i handleddet. Nerven som ligg i denne kanalen, kan komme i klem og gi nummenheit, svakheit og smerter i mellom anna tommel, peikefinger og langfinger. Dette kallar vi karpaltunnelsyndrom eller canalis carpi-syndrom.

Les mer på helsenorge.no

Klem og trange forhold for medianusnerven kan oppstå som følge av hevelse og betennelse i området eller som følge av for eksempel håndleddsbrudd eller gjentatte overbelastninger, ofte yrkesrelaterte. Noen ganger oppstår tilstanden under svangerskap. Plagene forsvinner da ofte ved endt svangerskap, men kan komme igjen siden. Diabetes og en rekke andre autoimmune sykdommer er forbundet med høyere risiko for karpaltunnelsyndrom.

Henvisning og vurdering

Du henvises til spesialist i ortopedisk kirurgi med erfaring innen håndkirurgi fra fastlege eller annen spesialist.

Ved mindre alvorlige tilfeller forsøkes konservative tiltak for å unngå operasjon. Det kan bety bruk av avlastende nattskinne (ortose) og kortisoninjeksjon. 

Karpaltunnelsyndrom kan vanligvis behandles operativt med dekompresjon av medianusnerven. 9 av 10 angir at de har hatt nytte av et slikt inngrep.

Før

Først sjekker vi om du har fått skade på de ulike nervene i underarmen og eventuelt hvor stor skaden er. Diagnose stilles gjennom grundig klinisk undersøkelse og vurdering av din sykehistorie. Ved usikker diagnose kan vi gjøre en elektronevrografisk undersøkelse.

Under

Operasjonen gjøres vanligvis med lokalbedøvelse og tar omkring 10-30 minutter.

Vi lager et buet snitt i håndflaten. Deretter spaltes hele karpalsenebåndet. Vi sjekker medianusnerven og fjerner eventuelle sammenvoksinger for å sikre at nerven løper fritt. Deretter lukker vi huden og legger på bandasjemateriale med lett kompresjon.

Etter

Inngrepet gjøres dagkirurgisk og du kan reise hjem samme dag. Armen skal holdes høyt det første døgnet og du oppfordres til å bevege på fingre.

Du kan fjerne kompresjonsbandasjen etter 48 timer, og bandasjemateriell og sting kan fjernes cirka 2 uker etter inngrepet.

Du skal ikke utsette hånden for tung belastning de første 6 uker etter operasjonen. Eventuell sykemelding avtales med legen.

Du vil kjenne at symptomene i hånden avtar raskt etter operasjonen, avhengig av hvor stor nerveskaden var før inngrepet.

Vær oppmerksom

Det er relativt få kjente komplikasjoner etter inngrepet, men infeksjoner kan forekomme. Kontakt lege ved økende hevelse, smerter, rødhet eller hvis såret væsker.

Du kan oppleve ubehag ved bruk av hånden i en periode etter inngrepet. Det vanligste er rød og overfølsom hud i håndflaten som minner om en sårinfeksjon, men er ikke det.

Du kan også oppleve at du har redusert styrke i hånden og stive eller smertefulle ledd. Dette avtar vanligvis over en periode på 3-6 mnd etter inngrepet. Dersom dette ikke går over bør du ta kontakt med lege.

Kontakt

Betanien hospital Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.

Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje. 

En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

Betaling gjøres i ekspedisjonen i 2.etasje.

Som pasient må du betale egenandel, opp til frikortgrensen, for konsultasjon/behandling og ved røntgenundersøkelse.

Med frikort slipper du å betale egenandel i inneværende kalenderår. Det kan også påløpe et ekstra fast gebyr for materiell.

Dersom du blir syk, og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Les mer om egenandeler og frikort her

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. Blomster er ikke tillatt i sengeposten.

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.

Les mer om fotografering og filming

Antibiotikaresistente bakterier

Du må gi beskjed til hospitalet om du tidligere har hatt antibiotika resistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL). Dersom du har arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på sykehus eller legevakt utenfor Norden de siste 12 månedene, må du be fastlegen din teste deg for disse bakteriene. Fastlegen sender svaret videre til oss.

Les mer om MRSA her  MRSA informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om VRE her     VRE informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om ESBL her   ESBL informasjonsbrosjyre.pdf

​Kafeen er betjent fra kl. 08:30-14:00, utenom dette tidspunktet er det selvbetjening. Her kan du kjøpe rundstykker med pålegg, diverse drikke, snacks og yoghurt-produkter.

Kafeen er tilgjengelig for både pasienter og pårørende.

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​

Utskrift på papir

Dersom du ønsker utskrift på papir må du sende inn skjema til:

Betanien Hospital
Bj. Bjørnsonsgt 6
3722 Skien
Anmodning om journalkopi fr​a Betanien Hospital.pdf​​

​Betanien Hospital er et røykfritt sykehus - røyking er ikke tillatt. Dette gjelder også området rett utenfor hovedinngangen.

​Vi tilbyr gratis trådløst nettverk. Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Les mer om pålogging her

​Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset.
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager.