Behandling

Kirurgisk inngrep i hånden - øvelser

Hånden består av mange små knokler med flere små ledd og leddbånd i mellom. I tillegg finnes det flere sener, små muskler, nerver og blodårer i hånden man kan få skader i, og kan trenge behandling for. Målet med operasjonen er avhengig av tilstanden du opereres for. Det kan være gjenoppretting av håndens strukturer, spalting av leddbånd eller seneskjeder, fjerning av knokler eller avstivning av ledd.

Før

Etter et kirurgisk inngrep i hånden er det viktig med opptrening. Lege eller fysioterapeut vil gi deg beskjed hvor snart etter operasjonen du kan begynne med øvelsene.

Under

Øvelsene bør du gjøre flere ganger daglig, og gjerne hver time i begynnelsen. Du skal unngå øvelser som gjør at du hovner opp eller får vondt.

Øvelse 1

Knytt hånden slik at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

En knyttet hånd med albuen hvilende på et bord
 

En hånd som spriker med fingrene med albuen hvilende på et bod

Øvelse 2

Bøy i knokene med strake fingre. Hold stillingen i noen sekunder. Du kan hjelpe til med den andre hånden hvis det er nødvendig.

En bøyd hånd
  

En strak hånd

Øvelse 3

Beveg tommelen fra fingertupp til fingertupp. Før tommelen fra lillefingertuppen og ned langs lillefingeren mot håndflaten.

Tommel mot pekefinger
     

Tommel mot lillefinger

Tommel mot håndflate

Øvelse 4

Bøy de to ytterste leddene (krokstilling) mens knokene holdes rette.

Bøyde fingre







Øvelse 5

Strekk armen rett opp mot taket og bøy ned igjen. Gjenta bevegelsen flere ganger.

Dame som strekker den ene hånden opp mot taket








Etter

Hånden kontrolleres på ortopedisk poliklinikk ved behov. Du får nærmere informasjon fra legen.

Etter at stingene er fjernet skal du begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen i inntil 3 måneder. Ved behov får du tilbud om veiledning av fysioterapeut.

Viktig å vite

For å redusere hevelse og smerter skal du holde armen høyt i perioder, særlig de første dagene. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smertestillende.

Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne eller misfargede. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter. Det er viktig at du beveger fingrene mye for å opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Husk også å bevege albue og skulder.

Sykemelding

Legen på sykehuset gir deg sykemelding hvis du har behov for det. Skal sykemeldingen forlenges, tar du kontakt med fastlegen din.


Vær oppmerksom

Eventuelle komplikasjoner som kan forekomme etter en operasjon er vedvarende smerter, hevelse og stivhet. Ved operasjon er det også en viss risiko for infeksjon.

Kontakt

Betanien hospital Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.

Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje. 

En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

Betaling gjøres i ekspedisjonen i 2.etasje.

Som pasient må du betale egenandel, opp til frikortgrensen, for konsultasjon/behandling og ved røntgenundersøkelse.

Med frikort slipper du å betale egenandel i inneværende kalenderår. Det kan også påløpe et ekstra fast gebyr for materiell.

Dersom du blir syk, og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Les mer om egenandeler og frikort her

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. Blomster er ikke tillatt i sengeposten.

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.

Les mer om fotografering og filming

Antibiotikaresistente bakterier

Du må gi beskjed til hospitalet om du tidligere har hatt antibiotika resistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL). Dersom du har arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på sykehus eller legevakt utenfor Norden de siste 12 månedene, må du be fastlegen din teste deg for disse bakteriene. Fastlegen sender svaret videre til oss.

Les mer om MRSA her  MRSA informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om VRE her     VRE informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om ESBL her   ESBL informasjonsbrosjyre.pdf

​Kafeen er betjent fra kl. 08:30-14:00, utenom dette tidspunktet er det selvbetjening. Her kan du kjøpe rundstykker med pålegg, diverse drikke, snacks og yoghurt-produkter.

Kafeen er tilgjengelig for både pasienter og pårørende.

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​

Utskrift på papir

Dersom du ønsker utskrift på papir må du sende inn skjema til:

Betanien Hospital
Bj. Bjørnsonsgt 6
3722 Skien
Anmodning om journalkopi fr​a Betanien Hospital.pdf​​

​Betanien Hospital er et røykfritt sykehus - røyking er ikke tillatt. Dette gjelder også området rett utenfor hovedinngangen.

​Vi tilbyr gratis trådløst nettverk. Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Les mer om pålogging her

​Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset.
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager.