Diagnose

Löfgrens syndrom (Sarkoidose)

Löfgrens syndrom er en form for Sarkoidose, en systemsykdom av ukjent årsak. Du får ofte utslett og leddplager når du rammes av av Löfgrens syndrom.

Sarkoidose er en autoimmun sykdom, der kroppens immunsystem feilaktig reagerer mot friskt vev. Sarkoidose kan ramme mange ulike organer. Lunger og lymfeknuter er ofte påvirket.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Sarkoidose kan ramme mange organ, men Løfgrens syndrom er en egen type sarkoidose som kommer akutt og som er karakterisert av tre sykdomstegn:

  1. Leddbetennelse
  2. Hovne lymfekjertler rundt lungeporten/ inngangen til lungene
  3. Utslett (knuterosen/ erytema nodosum)
Løfgrens syndrom er kalt opp etter den svenske lungelegen Sven Løfgren som skrev om sykdommen først.

Forekomst og årsaksforhold

Løfgrens syndrom er en relativt sjelden sykdom. Løfgrens syndrom rammer oftest unge voksne, kvinner like ofte som menn. Hvis vi tar vevsprøve av organene som blir rammet, og ser på denne i mikroskop, kan vi se en spesiell form for betennelse (granulomatøs inflammasjon). Årsaken til sykdommen er ukjent, noen har gener som gjør at man er mer utsatt, og noen ganger kan infeksjoner og miljøgifter være medvirkende.

Utredning

Symptom og sykdomstegn

Leddplagene kommer akutt med smerter, hevelse og stivhet i ledd. Vanligvis blir få ledd rammet, oftest er det begge ankelleddene. Fordi betennelsen sitter i huden over leddene, kan området være rødt og hovent langt utover selve leddet. Noen kan få feber, sykdomsfølelse og tørrhoste. Tørrhoste kan tyde på at betennelsen òg sitter i lungeporten eller lungevevet. Knuterosen er blårøde, ømme knuter dypt i huden, oftest på leggene.

Hvordan blir diagnosen stilt?

Diagnosen bygger på det kliniske sykdomsbildet: leddbetennelse og eventuelt knuterosen. Røntgenundersøkelse, eventuelt også CT-undersøkelse av lungene og lungeporten, vil kunne vise hovne lymfekjertler og betennelse i lungevevet. Blodprøver kan vise tegn til betennelse med høy senkningsreaksjon og høy CRP.



Behandling

Symptomene kan bedres ved bruk av betennelsesdempende medisin (NSAIDs) som en kan ta ved behov en periode. Ved uttalte allmennsymptom, feber, hissige leddbetennelser eller dersom lungene er rammet, kan behandling med Prednisolon være aktuelt. Kortisoninjeksjon i ledd blir også til tider brukt i behandlingen.


Prognose

Løfgrens syndrom er en form for sarkoidose som går over av seg selv hos nesten alle. Hos de fleste varer akutt sarkoidose fra uker opptil noen måneder. Medisin kan lindre plagene. Det er ikke vanlig med tilbakefall av sykdommen.


 

Oppfølging

Oppfølging vil skje hos fastlege (eventuelt revmatolog) inntil alle sykdomstegn er forsvunnet. Ved affeksjon av lungene er det aktuelt med oppfølging hos lungelege. 

Kontakt

Betanien hospital Revmatologisk avdeling

Kontakt Revmatologisk avdeling
En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

Betaling gjøres i ekspedisjonen i 2.etasje.

Som pasient må du betale egenandel, opp til frikortgrensen, for konsultasjon/behandling og ved røntgenundersøkelse.

Med frikort slipper du å betale egenandel i inneværende kalenderår. Det kan også påløpe et ekstra fast gebyr for materiell.

Dersom du blir syk, og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Les mer om egenandeler og frikort her

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. Blomster er ikke tillatt i sengeposten.

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.

Les mer om fotografering og filming

Antibiotikaresistente bakterier

Du må gi beskjed til hospitalet om du tidligere har hatt antibiotika resistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL). Dersom du har arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på sykehus eller legevakt utenfor Norden de siste 12 månedene, må du be fastlegen din teste deg for disse bakteriene. Fastlegen sender svaret videre til oss.

Les mer om MRSA her  MRSA informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om VRE her     VRE informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om ESBL her   ESBL informasjonsbrosjyre.pdf

​Kafeen er betjent fra kl. 08:30-14:00, utenom dette tidspunktet er det selvbetjening. Her kan du kjøpe rundstykker med pålegg, diverse drikke, snacks og yoghurt-produkter.

Kafeen er tilgjengelig for både pasienter og pårørende.

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​

Utskrift på papir

Dersom du ønsker utskrift på papir må du sende inn skjema til:

Betanien Hospital
Bj. Bjørnsonsgt 6
3722 Skien
Anmodning om journalkopi fr​a Betanien Hospital.pdf​​

​Betanien Hospital er et røykfritt sykehus - røyking er ikke tillatt. Dette gjelder også området rett utenfor hovedinngangen.

​Vi tilbyr gratis trådløst nettverk. Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Les mer om pålogging her

​Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset.
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager.